× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Rozhovor s hráčom týždňa: Jakub Sukeľ


11.02.2021

Banská Bystrica zažíva v aktuálnej sezóne akési herné znovuzrodenie. Po menej úspešných angažmánoch a dvojitej zmene trénera sa však Barani prebrali a sú právoplatným postrachom viacerých tímov Tipos Extraligy. Svoje herné oživenie zažíva aj krídelník Bystričanov, Jakub Sukeľ, ktorý sa po siedmich tohtotýždňových bodoch stal jedným z našich troch hráčov týždňa.

25-ročný forvard prišiel pod Urpín z bratislavského Slovana a opäť celému Slovensku dokazuje, že s ním treba počítať. Po individuálne úspešných sezónach v drese Liptovského Mikuláša a Košíc prišlo zabrzdenie z dôvodu zranenia v kádri Belasých, no opäť sa potvrdzuje, že zmeny pôsobiska môže byť pre každého hráča jasným impulzom. „Mám na ľade dostatok priestoru, čo mám rád a čo potrebujem najviac. Taktiež sme si v útoku sadli s Brianom Ihnačákom a Martinom Faško-Rudášom a hoci sme vo viacerých zápasoch mali svoje šance, konečne nám to začalo padať. Sme za to samozrejme radi, je super, že sme si takto sadli a dúfam, že z toho bude profitovať celé mužstvo,“ priblížil okolnosti svojej hernej pohody s Baranom na hrudi odchovanec liptovského hokeja.

Ako sme spomínali, Jakub Sukeľ prišiel do kádra trojnásobného majstra Slovenska zo Slovana Bratislava, kde stihol odohrať len päť zápasov kvôli zraneniu. „Bohužiaľ som sa zranil, stihol som odohrať len pár zápasov a klub sa teda rozhodol ma poslať na hosťovanie. Celé sa to zrodilo celkom rýchlo a teda to zranenie mi nejak nepomohlo. Banská Bystrica mala o mňa záujem a ja som potreboval klub, kde budem po zranení dostatočne hrávať, aby som sa dostal do tempa. To mi vedeli ponúknuť a ja som bez rozmýšľania túto ponuku prijal. Išiel som do toho aj s tým, že chcem pomôcť mužstvu dostať sa do predkola,“ poodhalil slovenský reprezentant s tým, že už vie, kde ukončí aktuálnu sezónu. „Túto sezónu by som mal dohrať v drese Banskej Bystrice.“

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

Barani sa herne hľadali dlho, no tímu nakoniec pomohol impulz v podobe staronových posíl a taktiež dvojitá zmena trénera. Norberta Javorčíka pri kormidle najskôr vystriedal Miroslav Chudý, aby tím do konca sezóny prebral fínsky kouč, Tuukka Poikonen. „Pred sezónou sa začal budovať tím a ani Bystrica nechcela hrať takto nízko. Tím sa však skladal aj počas sezóny a čím viac sme napredovali, tým skôr začali prichádzať aj vytúžené výsledky,“ okomentoval útočník niečo z klubovej kuchyne. „Zmenu trénerov by som veľmi nerozoberal. Do Bystrice som prišiel asi v polovici pôsobenia pána Chudého, takže mi neprináleží hodnotiť toto obdobie a dôležité je, že sa nám darí teraz. Chceme si totiž udržať dobrú formu čo najdlhšie a obsadiť čo najlepšiu pozíciu smerom do ďalšieho priebehu,“ doplnil.

Do vyraďovacích bojov neostáva už veľa času a počas sezóny ovplyvnenej Covidom niekedy neostáva čas ani na tréningy. Barani to však majú o to ťažšie, že tento ročník trávia v azyle v neďalekom Zvolene. „Momentálne veľa času na tie tréningy nemáme. Nový tréner taktiež prišiel do veľmi nahusteného programu. V súčasnosti sa venujeme hlavne defenzíve, čo sa nám darí ukazovať aj v zápasoch a snažíme sa plniť to, čo od nás tréner požaduje. Teraz budeme mať trochu viacej času potrénovať, tak uvidíme, kam sa posunieme,“ načrtol Jakub, ktorý priznáva, že hranie u susedných Rytierov je menšia komplikácia, no tím tieto veci vôbec nerieši: „Človek nad tým už ani nerozmýšľa. Je to pre nás už také normálna vec, že sa zbalíme a ideme do Zvolena. Keď nám povedia, že máme tréning v Bystrici, tak trénujeme v Bystrici, ak sa povie, že ideme do Zvolena, tak ideme do Zvolena. Človek to už vôbec nerieši, berie to ako je a postupne sa s tým vysporiada.“

Tím v poslednom čase posilnili centri Bryan Ihnačák, či Samuel Mlynarovič. Odišli však hráči ako Hunter Drew a Ádam Vay, čo pod Urpínom vyriešili šancou pre dvojicu mladých, talentovaných gólmanov. „Brankári sú skutočne veľmi mladí, ale podávajú výborné výkony a tak nás dokážu podržať vzadu. Ihnačák a Mlynarovič sú šikovní centri, majú veľa skúseností a myslím, že nám to veľmi pomohlo,“ pripustil krídelník prvého útsoku Baranov s tým, že práve tieto skúsenosti budú hrať v pokročilej fáze sezóny veľkú úlohu. „Prvotným cieľom bolo určite dostať sa do toho predkola. Máme pred sebou ešte nejakých 12 zápasov, ktoré sa budeme snažiť vyhrať, aby sme boli v čo najlepšej forme. V tom predkole následne už nemáme čo stratiť a budeme teda bojovať, aby sme sa dostali čo najďalej,“ uzavrel interview.

 

autor: Peter Rusiňák | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY